Zoeken
  • Prova Housing B.V

Weinig zicht op naleving coronaregels bij huisvesting arbeidsmigranten

MIDDELBURG - Van 2000 woningen in Vlissingen weet de gemeente niet wie er verblijft. Ze staan administratief leeg, maar er wonen werknemers of toeristen die minder dan vier maanden in Nederland verblijven en zich dus niet hoeven te registreren. 

Ernst Jan Rozendaal


Dat blijkt uit onderzoek van Jan de Regt, de aanjager huisvesting seizoenswerkers. Hij is enkele maanden geleden door de provincie aangesteld om te onderzoeken of de coronamaatregelen het extra moeilijk maken om buitenlandse werknemers te huisvesten.

Misstanden ‘Uit het onderzoek komt niet duidelijk naar voren wat de gemiddelde kwaliteit is van de huisvesting van buitenlandse werknemers’, schrijft hij. 'Misstanden zijn ook niet naar voren gekomen, terwijl er signalen zijn dat die er wel zijn.’ Een registratieplicht zou helpen. Daardoor zou duidelijker worden hoeveel en wat voor soort buitenlandse werknemers er in Zeeland zijn en of er sprake is van wantoestanden bij de huisvesting. Coronaregels Op basis van een enquête onder 113 ondernemers concludeert De Regt nu dat er deze zomer weinig extra problemen zijn geweest met het onderbrengen van tijdelijke werknemers. In gesprekken met brancheorganisaties en individuele ondernemers werd dit beeld bevestigd. Maar onduidelijk blijft of ondernemers zelf voor huisvesting hebben gezorgd die niet aan de coronoregels voldoet.

Eén persoon per kamer Want het is nog niet zo makkelijk. Het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer heeft enkele maanden geleden geadviseerd dat er op een kamer maar één persoon mag wonen. Dat is onbetaalbaar. Goedbetaalde expats die langere tijd in Zeeland verblijven, willen niet anders. Zij krijgen bovendien vaak woonruimte van hun werkgever. Maar arbeiders die tijdens het plukseizoen in de fruitteelt naar Zeeland komen, kunnen zich dat niet veroorloven en hun werkgevers ook niet. Zoveel kamers zijn er trouwens ook niet.

Gezondheidschecks Op de ledenvergadering van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) is tegenover De Regt de wens uitgesproken in de piekperiode van maximaal zes weken, vier personen op één kamer te huisvesten, mits er goed wordt geventileerd en er regelmatig gezondheidschecks worden uitgevoerd. Het dagelijks provinciebestuur wil zich hier sterk voor maken. Overigens gedoogt de GGD nu al twee personen op één kamer. 7130 buitenlandse werknemers Hoewel er blijkbaar weinig acute problemen zijn vanwege corona, blijft een goede huisvesting van arbeidsmigranten in Zeeland problematisch. Er wonen nu ongeveer 7130 buitenlandse werknemers in Zeeland. De komende tien jaar kunnen dat er meer dan 12.000 worden. De provincie wil daarom met de gemeenten tot een uniform Zeeuws beleid komen.

12 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Welkom bij ProVa Housing B.V.

ProVa Housing B.V is uw partner als het gaat om: Huisvesting buitenlandse werknemers. In- en verkoop van vastgoed Vastgoed onderhoud Ontwikkeling van woonlocaties Voor diverse opdrachtgevers is ProVa

 

Telefoon: 072-3036777

Hermelijnkoog 25 

1822 CA Alkmaar

Medio maart 2021 verhuizen wij naar de:

Torplaan 2b

1785 BA Den Helder

Geregistreerd bij de KvK onder nummer 80105300

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Algemene Voorwaarden - Privacy Beleid - Disclaimer

©2020  ProVa Housing B.V